Thuisbatterijen en het right to control

Thuisbatterijen, welke kun je lokaal benaderen?

Welke thuisbatterijen uit de onbalansmarkt-serie van Frank Energie kun je lokaal uitlezen en besturen? Ik zoek een hybride omvormer met deze mogelijkheid. Ik probeerde een overzicht te maken:

Givenergy. Van oorsprong Engels, maar nu ook in Europa aan het uitbreiden. Deze zijn reverse engineered, hier de HACS integratie en met name hier het protocol. Givenergy heeft wel een API – maar die is web based en loopt via de fabrikant. Of het mogelijk is om de API niet aan te sluiten (d.i. zonder internettoegang je inverter te gebruiken) weet ik niet.

Sessy. Dat werkt prima. Ze zeggen het ook op hun homepage: de “slimme onafhankelijke thuisbatterij”.

Sigenergy. Werkelijk niets over te vinden. Nieuwe club – blijkbaar nog geen ideeën over data-toegankelijkheid.

Bliq. Dit is een geestige. Over Bliq zélf is eigenlijk zo goed als niets te vinden. Maar na nog wat extra zoeken: ze gebruiken rebranded inverters van het merk SAJ. En die publiceren gewoon hun modbus-protocol. Maar internet zegt dat Bliq de SAJ heeft aangepast en dat de modbus-uitlezing dus niet meer werkt. Bovendien wil Bliq voor aansturing wel even €7 per maand vangen. Aangezien Frank Energie óók al 15% van de winst opsoupeert, lijkt me dat een beetje te gortig.

AlphaESS. Reverse engineered, volgens mij met onderschepping van het server-verkeer. Zie o.a. hier en hier.

De uitkomst is simpel. Het wordt een Sessy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *