OV-chip-perikelen 2

Dat de OV-chipkaart niet voor watjes is, dat wist u al. Willoos slachtoffer bent u, klapvee, in een toneelstuk van Trans Link Systems (TLS), de uitgever van de kaart. Het licht valt uit en de branddeuren weigeren, maar de show gaat door.

Het zit zo. Ik ben in het bezit van een van de eerste chipkaarten; uitgegeven door de Rotterdamse Electrische Tramweg, kortweg RET. Zo’n chipkaart is maar vijf jaar geldig — dat had ik moeten en kunnen weten, het staat immers in de Algemene Voorwaarden van TLS, in artikel 39 lid e, op pagina twee, rechterkolom. Maar op deze eerste generatie kaarten staat de datum niet afgedrukt! Je kunt dus alleen maar achter de uiterste houdbaarheidsdatum komen wanneer je dit formulier op de website van TLS invult — en bedenk dat maar eens van tevoren.

Kortom: mijn kaart verliep, begin dit jaar, maar ik had niks in de gaten. Ik had er zelfs vijf dagen eerder nog dertig euro op gestort omdat het ding bijna leeg was. De tweede onduidelijkheid bestond er namelijk uit, dat de oplaadautomaat van de NS je in het geheel niet waarschuwt voor een bijna afgelopen kaart. Geen rode letters, geen alarmbellen, sterker nog: je kunt op de automaten niets vinden over de geldigheid van je OV-chipkaart. Wil je een uur voor definitieve ongeldigverklaring van je chipkaart er honderd euro op zetten? Je gaat je gang maar.

De Algemene Voorwaarden van TLS (zie boven) zeggen daarover “De Kaarthouder zal op gepaste wijze op de hoogte worden gesteld van het verstrijken van de geldigheidsduur”, maar uit ervaring kan ik melden dat je gewoon niet meer kunt reizen met zo’n kaart. Niks “op de hoogte stellen” — en al helemaal niet vooraf.

Het saldo van een bijna verlopen kaart kun je trouwens laten overzetten op een nieuwe kaart; een verlopen kaart kan alleen terug naar TLS. En dan komt de uitsmijter. Want voor het terugstoren van je eigen geld van een anonieme OV-chipkaart, daar heeft TLS een mooi downloadformulier voor. Of je, anoniem natuurlijk, even de volgende gegevens wilt doorgeven: je voorletters, eventuele tussenvoegsels en achternaam, je adres, je geboortedatum, je geslacht, je bankrekeningnummer en je telefoonnummer. Oh, dat telefoonnummer is trouwens niet verplicht! En let er op, dat u duidelijk schrijft, dan is namelijk een goede verwerking van dit formulier gewaarborgd. In gewoon Nederlands staat daar een schrijffout of een verkeerde kleur pen en u krijgt een dood paard in uw bed.

Tenslotte zegt dit gedownloade formulier letterlijk: Verwijder de sticker en druk de kaart stevig vast op het zelfklevende deel. Gebruik geen nietjes, plakband of paperclips.

Nu aarzel ik. Geen plakband, nietjes of paperclips. Zal ik snotjes gebruiken? Spuug? Wat vindt u?

1 Reply to “OV-chip-perikelen 2”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *