Archive for the ‘Opinie’ Category

De VVD wil miskoop stimuleren!

Thursday, March 6th, 2014

Geachte heer Hartog,

Met belangstelling las ik uw artikel “De VVD wil afkoop van erfpacht stimuleren!”

Graag maak ik u attent op het volgende. (more…)

Wat is waar?

Friday, April 6th, 2012

Vanochtend las ik een nieuwtje op Retecool: Neil Young komt met een vervanger voor MP3. Het bericht klonk zo mistig, dat ik eens op zoek ging naar de werkelijkheid achter het bericht en die bleek treurig. (more…)

De misdaad wordt virtueel

Friday, December 10th, 2010

Gisteren stond in NRC Handelsblad een opiniestuk van Ido Weijers, bijzonder hoogleraar jeugdrechtspleging, waarin hij pleit voor het aanpakken van “echte misdaad” en de kruimeldiefjes en onrustveroorzakers wat minder hoog op de prioriteitenlijst te zetten. Graag voeg ik daar aan toe: zullen we voortaan alleen echte misdaad aanpakken, en virtuele misdaad laten voor wat het is? (more…)

OV-chip-perikelen 2

Friday, September 10th, 2010

Dat de OV-chipkaart niet voor watjes is, dat wist u al. Willoos slachtoffer bent u, klapvee, in een toneelstuk van Trans Link Systems (TLS), de uitgever van de kaart. Het licht valt uit en de branddeuren weigeren, maar de show gaat door. (more…)

OV-chip-perikelen

Thursday, December 17th, 2009

Sinds enkele weken reis ik af en toe met de OV-chipkaart. Het lelijke ding zit zo vol domme techniek en halfbakken ontwerpbeslissingen, dat het me nuttig leek om me in het debat te mengen. We gaan het hier niet hebben over de kraakbaarheid van de chip of de privacy-gevolgen; dat kunnen anderen veel beter dan ik. Het dagelijkse gemak daarentegen… (more…)

Belastingdienst betaalt bij gratis leveren software

Friday, June 12th, 2009

Dit artikel verscheen op 11 juni in het Financieele Dagblad

Software weggeven en toch geld verdienen? Dat kan. De Belastingdienst betaalt de rekening. Giften in natura aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (Anbi) zijn fiscaal aftrekbaar, op basis van de ‘waarde in het economische verkeer’. Dat gaat goed zolang die waarde de productiewaarde benadert. Maar de kopieerkosten van software – en van veel medicijnen – zijn nagenoeg nihil. Dat leidt tot een merkwaardige situatie: zo’n schenking levert geld op. (more…)

Zet de geldpers aan

Tuesday, April 14th, 2009

Wie geld schenkt aan een goed doel, mag dat bedrag aftrekken van de belasting. Wie een licentiepapiertje uit zijn printer laat rollen, mag dat ook. Lees en huiver. (more…)

Microsoft over open source

Tuesday, April 7th, 2009

In een serie artikelen besteedt Livre aandacht aan een nieuwe publicatie van Microsoft over Open Source. En of ik daar ook een mening over heb.

Nou heb ik wel een mening over Open Source, daar niet van. Maar een mening over Microsoft formuleren – ik weet wel leukere tijdsbestedingen. “Ja maar”, zei Jan, “het is bij uitzondering, we gaan echt niet op iedere uiting van de concurrentie reageren” en het moest dus echt. (more…)

Gratis onzin

Friday, January 16th, 2009

In reactie op deze lariekoek stuurde ik onderstaand naar de redactie van de Volkskrant. Gratis is leuk, zegt het voort. (more…)