Productvergelijking

Een zinloze productvergelijking, zomaar, omdat het kan. Er worden in ons huishouden nogal wat papieren zakdoekjes gebruikt. Een kleine blaag die graag met limonade speelt is daar mede debet aan. Nu wilde ik dan toch eens weten, wat de prijs/kwaliteitverhouding is van de dozen papieren zakdoekjes (“tissues” heten ze in het Nederlands, tenminste, dat staat op alle verpakkingen).

Dus kocht ik dozen tissues bij Albert Heijn, Dirk van den Broek en de Hema. Omdat ik een hekel heb aan gratis flauwekulluchtjes, nam ik de versies zonder geur. Bij de Dirk kan dat niet: het huismerk “Nicky” heeft alleen 100 tissues “met Lotion”, maar gelukkig geurt die nauwelijks.

Wat ik kocht:

  • Albert Heijn: 100 zachte tissues, 3-laags, voor €1,19. Reclamepraatjes: Zacht voor de huid, Dik en sterk.
  • Hema: 100 tissues, 3-laags, voor €1,25. Op de verpakking: earfreshfacecleannose, ultra soft.
  • Ook Hema: 200 tissues, 2-laags, voor €0,95. Op de verpakking verder geheel geen zinloze mededelingen.
  • Dirk (en ook bij Dirx, de drogist van de familie, prijs overigens aldaar niet geverifieerd): 100 tissues, 4-laags, voor €1,35. Op de verpakking: Fluweelzacht, Ultra Soft, met Lotion.

De AH-verpakking weegt inclusief inhoud 225 gram. Een losse tissue weegt (op mijn drugsweegschaal) 1,94 gram. Dat betekent: 31 gram verpakking, 194 gram tissue voor je geld en dat is 6,13 euro per kilo tissuepapier.

De Hema-tissues wegen bruto respectievelijk 220 gram en 306 gram, het netto-gewicht is 185 gram en 266 gram, dat komt uit op respectievelijk €6,76 en € 3,10 per kilo. De Hema is in elk geval de kiloknaller.

De Dirk-tissues tenslotte wegen 303 gram bruto en 266 gram netto, dat is een kiloprijs van € 5,07.

Dan de kwalitatieve test. De goedkope Hema-tissues zijn dubbellaags en eigenlijk is dat te weinig voor de verwende mens. Je veegt als het ware nog steeds met je vingers het snot uit je neus en – visueel ingestelden slaan het eind van deze zin even over – op het toilet zijn ze al helemaal niet te gebruiken. Maar als simpel poetsdoekje zijn ze prima en de prijs is ongeëvenaard. De tissues van AH en Hema zijn even goed: prima spul, niks op aan te merken. De zes cent extra van de Hema zit vermoedelijk geïnvesteerd in het plastic doorzichtvenster waar de tissues doorheensteken. Dat zou kunnen helpen bij het omhooghalen van de laatste tissues, maar dat is verder niet getest. De Dirk-tissues zijn de top, met hun 2,66 gram papier per tissue. Dat is nog eens houtverwerking! Aan het eind van de test begon me de Lotion trouwens wel wat tegen te staan.

Beste prijs per tissue en beste kiloprijs: de Hema 200-stuks-verpakking; beste kwaliteit: de Dirk-tissues.

Nagekomen bericht, 27 augustus 2009: de Nicky-tissues van de Dirk lijken niet meer te bestaan; het huismerk van de gezamenlijke inkooporganisatie heeft het overgenomen. €1,15 voor 90 tissues (3-laags) van 1,8 gram, dat is € 7,10 per kilo. Gaat u tot nader order maar even naar Albert Heijn. Verder onderzoek volgt.