Repareer de Nespresso Expert XN6008/6018

De Nespresso Expert/Expert & Milk, ook leverbaar onder de merknamen Krups, Magimix en DeLonghi, gaat na langer gebruik vaak “lekken”. De advertenties op Marktplaats reppen van “te weinig druk op het cupje” en “geeft halve bakjes”. Dat van die halve bakjes klopt; maar het probleem is vaak ietsje anders dan iets van de druk wijzigen. Reparatie is goed mogelijk, hieronder een stappenplan. Let op: het is een pittig klusje. Ik kan het ook voor je doen, neem contact op.

Oh ja, voor wie het allemaal te veel informatie vindt, hieronder: af en toe heb ik een Nespresso Expert te koop op Marktplaats. Die is dan voorzien van een onbuigbare stalen as. Kijk bij mijn advertenties of er eentje van je gading is. Laten repareren kan ook, ik word er handig in.

Update maart 2022: het is niet nodig om de brewing unit te vervangen. Zie nieuwe posting.

de Nespresso Expert

Om de Expert te repareren, heb je het volgende gereedschap nodig: een “tamper resistant” Torx T10 (dat is een Torx-bitje met een gat in het midden), een stanleymes of iets wat daar op lijkt, een korte platte schroevendraaier (op de foto gebruik ik een bitje in een boormachine-bithouder), een bithouder voor de Torx en (niet op de foto) een platte schroevendraaier met een wat langere steel.

Het gereedschap. De lange platte schroevendraaier wilde niet op de foto.

Haal de steker uit het stopcontact. Wacht minstens 60 minuten voordat je de Expert open gaat schroeven. De bovenzijde, die je straks moet vasthouden, wordt hartstikke heet.

Verwijder de water-houdende en losse onderdelen uit de Expert: de waterbak, het lekbakje, het rooster en het opstapje voor kleine kopjes. Het opstapje kun je goed gebruiken om schroeven in te bewaren. Leg het apparaat op z’n rug en verwijder de schroeven die hieronder gemarkeerd zijn:

Verwijder nu de beide voorzijden van de behuizing. Zelf gebruik ik hier een stanley-afbreekmes voor, omdat het zo mooi tussen de behuizingsdelen past, maar let op: je kunt jezelf lelijk in de vingers snijden. Mijn ervaring is, dat je in plaats van een stanleymes ook je nagels kunt gebruiken – als die stevig zijn.

Schroef nu ook de twee zwarte schroefjes aan de achterzijde van de behuizing los. Verwijder de achterzijde. Nu komt er een ietwat lastig klusje, omdat je niet goed kunt zien wat je moet doen: haal de zwarte tuit aan de voorzijde los met de korte platte schroevendraaier:

Draai dan de ronde aluminium voorkant met de tekst “Nespresso” tegen de klok in. Het is een bajonetsluiting, je kunt deze nu verwijderen. Draai ook de drie schroeven aan de voorzijde los (links, rechts van het midden, rechts). Nu kun je de achterzijde en de kap verwijderen. Let op de snoertjes.

Kap en achterzijde verwijderen

Verwijder de waterslang. Draai de drie schroeven van het mondstuk los en verwijder dit. Haal ook de beweegbare schenktuit en het plastic houdertje erachter los. Nu kun je de bovenzijde van de Expert verwijderen door met de platte schroevendraaier op vier punten het plastic op te wippen. Vergeet niet om eerst de LED los te maken.

Let op dat de bovenkant twee plastic flapjes bevat. Deze mag je naderhand niet vergeten te plaatsen! Daarom hier nog even een foto:

Twee belangrijke plastic flapjes

Nu komt het lastigste deel: het verwijderen van de eigenlijke “brewing unit”. Een Nederlandse vertaling is er niet echt, wij brouwen namelijk geen koffie, wij zetten koffie. Misschien zou “koffiezeteenheid” een bruikbare term zijn. Drie filmpjes – sorry voor de slechte belichting.

Het tweede en derde filmpje horen bij elkaar. Je moet hier twee clipjes met een schroevendraaier losmaken. Het tweede clipje zit vrijwel onzichtbaar verborgen in het binnenste, zie de foto onder de video.

Zie hier het clipje. Het is erg slecht te zien en je hebt een lange platte schroevendraaier nodig. Licht ondertussen het motortje met de andere kant van de koffiezeteenheid op, zoals in het filmpje onder de foto te zien is.

Nu kun je de twee schroeven aan de voorkant van de zet-eenheid verwijderen en de zet-eenheid losmaken. Vergeet niet om eerst de steker van de stuurkabel naar de motor los te maken. Let op: aan de binnenkant van de eenheid zit een rubber ringetje, tussen de verhitting en het plastic van de zet-eenheid zelf. Dit ringetje is es-sen-tieel. Raak het niet kwijt! De brouwunit hieronder op de foto is trouwens helemaal schoon – je eigen espresso-zetter zal er vermoedelijk een stuk vunziger uitzien.

Dit is natuurlijk het moment om de binnenzijde van de machine goed te reinigen. Doe dat. Het zit vol dikke koffieprut, zet de kraan erop of maak de boel op een ander manier schoon.

Er zijn nu een paar mogelijkheden. De simpelste, maar ook duurste, maar ook een die altijd werkt, is om een nieuwe brewing unit te bestellen. Bestel een “brouwunit voorzijde” en een “zuiger” van “groupe SEB” en vervang bovenstaande onderdelen. Voor ongeveer €40 ex verzendkosten heb je dan een geheel vernieuwde Nespresso Expert.

Update 2022-02-04. Het lijkt erop, dat er een ander vrij essentieel punt is in de machine: de as tussen de twee tandwielen. Hoe ouder en hoe intensiever de machine gebruikt is, des te meer is de as verbogen. Met name het kleine tandwiel staat vaak scheef. Het helpt een beetje om het tandwiel 180° (een halve slag) te draaien, zodat de kromme as precies de andere kant op wijst. Nog beter is om het tandwiel door een versterkt exemplaar te vervangen. Zie ook de update.

Een stuk goedkoper is het, om zelf de zuiger en de cilinder daarvan schoon te maken. Maar: dan moet de zuiger wel een goede kartelrand hebben en niet te zeer versleten zijn. Zie hieronder de – uiterst subtiele – verschillen. De eerste zuiger is verslegen, want heeft alleen nog maar afgeronde tanden; de tweede is nog goed:

Versleten. Gaat niet meer werken.
In orde. Scherpe tanden.

Je moet zuiger en cilinder/zuigerhuls (hoe heet dat) losmaken en rondom goed schoonmaken. Als de zuiger lekt, ook de rubber ring rondom de zuiger schoon. De zuiger zit behoorlijk stevig aan de omhulling vast met twee plastic klemmen, doe dus voorzichtig. Er kan allerlei rommel in zitten en een lekkende zuiger zorgt per definitie voor slechte werking van het apparaat. Hieronder een voorbeeld:

Rommel in de binnenkant.

Bij het in elkaar zetten is het raadzaam om kranenvet rondom de rubber ring aan te brengen. De zuiger zelf plaats ik meestal terug met behulp van een houten aambeeld, om goed druk te kunnen zetten maar de kartelrand niet te vernielen.

Zet dan de zuiger terug in het apparaat: zet het rubber ringetje op zijn plaats. Maak de plastic zet-eenheid met de twee schroeven aan het verwarmingselement, daarna klik je het gecombineerde deel weer terug. Steek het stekertje van de motor weer in het controle-blok.

Plaats dan de voorzijde van de koffiezet-eenheid terug. Daarna ga je de beweegbare tuit en het plastic blokje terugplaatsen in de machine. Je plaatst de bovenkant (waarbij je dus de plastic flapjes op de juiste plek en in de juiste richting moet hebben staan), schroeft de voorzijde van de tuit er met drie schroeven op. Je zet de LED vast, steekt de stekers van de bediening weer vast.

Nu kun je eventueel testen of je het apparaat correct in elkaar hebt gezet en of het werkt, maar dat is wel levensgevaarlijk. De 230V-binnen in het apparaat ligt namelijk gewoon aan de buitenkant. Verstandiger is het, om ook de achterkant terug te plaatsen, de drie schroeven aan de voorkant weer te plaatsen; de aluminium voorkant met bajonetsluiting op de machine te zetten, het schenktuitje terug te plaatsen en de beide voorkanten weer terug te zetten. Vergeet tot slot niet om de laatste vier schroeven terug te plaatsen: twee zwarte aan de achterkant en twee metaalkleurige aan de onderkant.

Let op, er kan véél misgaan en ik kan je niet helpen als je het apparaat zelf hebt proberen te repareren, maar het is niet gelukt. Wat er zoal mis kan gaan:

 • de rubber ring tussen verhitting en koffiezet-eenheid ontbreekt. Het apparaat zal gaan lekken van binnen.
 • idem voor een breuk of scheur in de koffiezet-eenheid;
 • als je de motorkabel vergeet terug te plaatsen, wordt dat gedetecteerd door de besturings-eenheid, het apparaat wil dan niet meer aan;
 • idem voor een eventuele draadbreuk naar het motortje;
 • de stand van de tandraderen is essentieel. Je moet er bovendien op letten dat je blauwe plastic “lagers” niet kwijtraakt;
 • het is lastig om de brouwunit te verwijderen en terug te plaatsen, je moet de behuizing best stevig ombuigen
 • de beweegbare schenktuit heeft een hendeltje wat precies op de goede plek terug moet in de behuizing. Met behulp van dat hendeltje wordt de koffie op het juiste moment naar buiten gevoerd. Hendeltje scheef? Apparaat kapot (of nu ja, hendeltje verbogen);
 • de hogedruk-slangkoppeling is ietwat kwetsbaar.

Nou ja, kortom: weet wat je doet. Succes!

Of het allemaal gelukt is, kun je eenvoudig meten. Een goedwerkend apparaat geeft, in de stand Lungo, namelijk ruim 100ml koffie; terwijl er in het lekbakje tussen de 5 en hooguit 20 gram water terecht komt. Het lekbakje zelf is 250ml groot, dus genoeg voor ongeveer tien koppen lungo. Een defect apparaat geeft soms maar 60ml koffie – en soms komt er zelfs alleen maar water langs de capsule.

2 Replies to “Repareer de Nespresso Expert XN6008/6018”

 1. de stand van de tandraderen is essentieel. Je moet er bovendien op letten dat je blauwe plastic “lagers” niet kwijtraakt;

  Kun je uitleggen wat deze stand moet zijn, eventueel met foto’s.

 2. Hoi Thimo, de beide plastic nokken met de lagers moeten recht onder het scharnierpunt staan. Helaas heb ik er geen foto van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *