Microsoft over open source

In een serie artikelen besteedt Livre aandacht aan een nieuwe publicatie van Microsoft over Open Source. En of ik daar ook een mening over heb.

Nou heb ik wel een mening over Open Source, daar niet van. Maar een mening over Microsoft formuleren – ik weet wel leukere tijdsbestedingen. “Ja maar”, zei Jan, “het is bij uitzondering, we gaan echt niet op iedere uiting van de concurrentie reageren” en het moest dus echt.Daar gaan we dan. Eerst maar eens over de folder als middel. Zo’n prachtig glossy uitgegeven ding is vanzelfsprekend niet bedoeld om u aan de Apache, de MySQL, de OpenOffice.org, de Linux, de BSD of de Samba te krijgen. Welnee. Die folder is bedoeld om u een prettig, NOIV-compliant gevoel te geven. “Wij van Microsoft weten heus wel wat de open sources zijn, koopt u dus gerust onze producten”. Omdat Microsoft geen diensten levert, kun je er zeker van zijn, dat het daarbij gaat om verkoop van proprietary software(-gebruiks-)licenties. Tot zover het nut van de folder.

Er zijn twee inhoudelijke punten waar we het over moeten hebben, daarna ga ik lekker in de zon zitten en een drankje drinken. Ten eerste: de naam. Ten tweede: pagina 9, rechts onderaan, de “key principles”.

De naam

Eerst even over de naam. Microsoft noemt de folder een “world of choice”. Daar moest ik hartelijk om lachen, want het hele wezen van de computer-desktop-markt is nu juist de monopoliepositie van Microsoft. De grote “cash cows” zijn nog altijd Microsoft Office en Microsoft Windows; de markten die daaraan vast zitten (server software) worden nog steeds voor een belangrijk  deel gewonnen vanwege het monopolie op de desktop-markt. Dat is bepaald geen “world of choice” .

Dat is dan ook goed te zien in de rest van het document, waar de desktop angstvallig vermeden wordt. Zoals ik enkele jaren geleden al schreef: op de servermarkt bestaat nog concurrentie, dus op de servermarkt moet je samenwerken, met andere leveranciers, met andere producten, met andere standaarden en met andere business-modellen. Daar hoef je verder geen folder over vol te schrijven, want dat is reuze-saai, doorlopen mensen, niks te zien.

Key Principles

Het tweede punt is pagina 9, de “key principles”. Hier wordt het spannend. Het eerste “key principle” is in feite een rechtstreekse aanval op iedereen en alles die Open Source zouden willen promoten (immers, “no […] solution should be precluded or advantaged”). Dat dat in de praktijk overigens zou betekenen dat nagenoeg alle ICT-aanbestedingen in Nederland door Microsoft afgewezen worden, omdat ze specifiek naar Microsoft-technologie vragen, is vermoedelijk een onbedoeld bij-effect. (Het is vrijdagmiddag en de zon schijnt, anders had ik wel een paar voorbeelden gegeven via Aanbestedingskalender.nl).

Het tweede “key principle” gaat over gezonde marktwerking. Er bestaat zo’n prachtig spreekwoord “als de vos de passie preekt, boer let op je kippen”. Ik verwijs gemakshalve naar het rapport van het CPB, waarin keurig staat, dat je voorzichtig moet zijn met maatregelen bij marktfalen; maar dat Open Source een prima maatregel kan zijn om een niet-functionerende markt in beweging te krijgen.

Kort en goed: dit document over Open Source negeert het probleem, waar Open Source een oplossing voor kan zijn, namelijk een niet-functionerende markt. Daarmee is het een tamelijk zinloze folder geworden. Maar leest u hem vooral na een drukke dag, dat kan vast helpen om de slaap te vatten.

Dit artikel werd ook gepubliceerd op Livre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *